Vragen en antwoorden
Zorgaanbieders die betaald worden uit het basispakket van de Zorgverzekeringswet, verzekerde zorg in Wet langdurige zorg of VWS-subsidie maken jaarlijks hun jaarverantwoording vóór 1 juni openbaar. Dit geldt voor zowel hoofdaannemers als onderaannemers. Solisten en zzp'ers hoeven geen jaarverantwoording openbaar te maken, behalve wanneer de zzp'er een rechtspersoon (bijvoorbeeld een BV) is.
In artikel 5a van het Besluit uitbreiding en beperking werkingssfeer WMG staan precies de categorieën van zorgaanbieders die zijn uitgezonderd van de eis om zich jaarlijks te verantwoorden door een jaarverantwoording openbaar te maken. De volgende categorieën van zorgaanbieders zijn uitgezonderd van de openbaarmakingsplicht:
- zorgaanbieders die uitsluitend zorg verlenen die niet wordt gefinancierd vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw), Wet langdurige zorg (Wlz) of VWS-subsidie;
- zorgaanbieders die zorg verlenen die wordt gefinancierd vanuit de Zvw of Wlz, maar uitsluitend ondersteunende werkzaamheden verrichten die ver verwijderd zijn van de kern van zorgverlening, zoals (zittend) vervoer, schoonmaak, levering van bepaalde roerende voorzieningen en mobiliteitshulpmiddelen, catering, bedrijven die verblijf voor medisch specialistische zorg buiten een ziekenhuis aanbieden en leveranciers van elektriciteit;
- zorgaanbieders die uitsluitend een factureringsbedrijf zijn;
- natuurlijke personen die geen zorg doen verlenen, zoals werknemers en zelfstandigen zonder personeel;
- individuele maten en vennoten die zorg doen verlenen in het kader van een maatschap of vennootschap waarvan zij maat of vennoot zijn.
Voor het verlenen van goede zorg is het van belang om de bedrijfsvoering goed op orde te hebben. Een openbare jaarverantwoording hoort daarbij. De openbare jaarverantwoording is ook een maatschappelijke verantwoording van zorgaanbieders over de besteding van collectieve middelen.
De jaarlijkse openbare jaarverantwoording is nodig voor risicogericht toezicht op alle zorgaanbieders en geeft andere betrokkenen (zoals zorginkopers, interne toezichthouders, cliëntenraden, onderzoekers, journalisten, etc.) inzicht in de (financiële) bedrijfsvoering van zorgaanbieders.
Inhoud jaarverantwoording boekjaar 2022
Voor de inhoud van de jaarverantwoording over het boekjaar 2022 gelden de modellen in de ministeriële Regeling openbare jaarverantwoording WMG.
De jaarverantwoording bestaat uit drie onderdelen:
- Financiële verantwoording
- Bij de financiële verantwoording te voegen informatie
- Andere informatie betreffende bedrijfsvoering (openbare vragenlijst)
In de ministeriële regeling leest u welke informatie en modellen per onderdeel worden gebruikt. Welk model gebruikt moet worden, is afhankelijk van de rechtsvorm en omvang van de onderneming.
Voor de jaarverantwoordingsplicht geldt dat het boekjaar (voorheen 'verslagjaar' genoemd) altijd loopt van 1 januari t/m 31 december van een kalenderjaar en dat dat voor 1 juni van het jaar daaropvolgend de jaarverantwoording moet worden ingediend. Een verlengd boekjaar is niet toegestaan.
De zorgaanbieder moet de jaarverantwoording aanleveren bij het portaal DigiMV; op de website www.jaarverantwoordingzorg.nl. De jaarverantwoording is daarna voor iedereen op die website in te zien. Een zorgaanbieder kan de jaarverantwoording niet schriftelijk bij het CIBG aanleveren.
De zorgaanbieder zelf is verantwoordelijk voor de tijdigheid, de juistheid en volledigheid van de gegevens in de jaarverantwoording.
In het digitale aanleversysteem is een aantal controle- en validatieregels op de aangeleverde gegevens ingebouwd die de juistheid en de volledigheid van de informatie bevorderen. De indiener krijgt meldingen bij onlogische informatie.
De NZa houdt toezicht op de naleving van de jaarverantwoordingsplicht. De NZa kan een aanwijzing geven, een last onder dwangsom opleggen of een boete opleggen. Ook kan zij kiezen voor strafrechtelijke afdoening in plaats van handhaving via het bestuursrecht.
Voor de definitie van kleine zorgaanbieder is aangesloten bij de definitie van kleine rechtspersoon in het Burgerlijk Wetboek.
Een zorgaanbieder is klein als deze zorgaanbieder in het vorig boekjaar voldeed aan tenminste twee van de drie onderstaande kenmerken:
- De waarde van de activa (in euro) is minder dan 6 miljoen
- De netto-omzet of som van de bedrijfsbaten over het boekjaar (in euro) is minder dan 12 miljoen
- Het gemiddeld aantal werknemers over het boekjaar is minder dan 50
Goed om te weten: Een zorgaanbieder die voor het eerst een openbare jaarverantwoording aanlevert, is ‘klein’, als deze in het boekjaar waar de jaarverantwoording over gaat, voldeed aan tenminste twee van de drie bovenstaande kenmerken.
Groepshoofd of tussenholding
Voor de berekening van deze vereisten worden meegeteld:
- de waarde van de activa;
- de netto-omzet;
- het gemiddeld aantal werknemers van groepsmaatschappijen, die in de consolidatie zouden moeten worden betrokken als de zorgaanbieder een geconsolideerde jaarrekening zou moeten opstellen.
Dit geldt niet als een andere rechtspersoon of vennootschap binnen de groep de geconsolideerde jaarrekening heeft opgesteld en deze bij het CIBG openbaar is gemaakt.
Let op: Abortusklinieken worden altijd beschouwd als grote zorgaanbieders.
Voor de definitie van middelgrote zorgaanbieder is aangesloten bij de definitie van middelgrote rechtspersoon in het Burgerlijk Wetboek.
Er is sprake van een middelgrote zorgaanbieder als vorig boekjaar is voldaan aan twee van de drie onderstaande vereisten.
- De waarde van de activa (in euro) is minder dan 20 miljoen;
- De netto-omzet of som van de bedrijfsbaten over het boekjaar (in euro) is minder dan 40 miljoen;
- Het gemiddeld aantal werknemers over het boekjaar is minder dan 250.
Goed om te weten: Een zorgaanbieder die voor het eerst een openbare jaarverantwoording aanlevert, is ‘middelgroot’, als deze in het boekjaar waar de jaarverantwoording over gaat, voldeed aan tenminste twee van de drie bovenstaande kenmerken.
Groepshoofd of tussenholding
Voor de berekening van deze vereisten worden meegeteld:
- de waarde van de activa;
- de netto-omzet;
- het gemiddeld aantal werknemers van groepsmaatschappijen, die in de consolidatie zouden moeten worden betrokken als de zorgaanbieder een geconsolideerde jaarrekening zou moeten opstellen.
Dit geldt niet als een andere rechtspersoon of vennootschap binnen de groep de geconsolideerde jaarrekening heeft opgesteld en deze bij het CIBG openbaar is gemaakt.
Let op: Abortusklinieken worden altijd beschouwd als grote zorgaanbieders.
De openbaarmaking van de jaarverantwoording moet voor 1 juni volgend op het boekjaar plaatsvinden. Indien er bijzondere omstandigheden zijn waardoor u zich niet voor 1 juni kan verantwoorden, neemt u contact op met de NZa.
Vanaf boekjaar 2022 is het niet meer mogelijk voor een zorgaanbieder om zich vereenvoudigd te verantwoorden.
Nee. In het kader van de openbare jaarverantwoording door zorgaanbieders moet iedere groepsmaatschappij tenminste een enkelvoudige jaarrekening openbaar maken. De zogenoemde 403-verklaring is in dit kader niet van toepassing.
Meer weten?
Meer informatie over waar u allemaal op moet letten, vindt u in de Wtza brochure Jaarverantwoording.